Groenestroomcertificaten Voor Zonnepanelen België

Om groene energie te stimuleren heeft België in 2006 groenestroomcertificaten geïntroduceerd. Dit hield in dat 1000 kWh die via zonnepanelen werd opgewekt goed was voor 1 groenestroomcertificaat. Inmiddels is er veel veranderd in de regelgeving. Bent u eigenaar van zonnepanelen of wilt u ze aanschaffen, let dan op. Wij hebben de veranderingen voor u op een rij gezet.

Wat is een Groenestroomcertificaat?

De overheid steunt producenten van groene energie met “virtuele bewijzen” Deze virtuele bewijzen heten ook wel groenestroomcertificaten. Om in aanmerking te komen tot een certificaat moet de opgewekte energie op een milieuvriendelijk wijzen tot stand zijn gekomen.

Wat is de VREG?

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits en Gasmarkt afgekort ook wel VREG genoemd. De VREG is verantwoordelijk voor het registreren en beheren van de groenestroomcertificaten in de handelsdatabank van de VREG.

Certificaten Doorgeven of Verkopen

Certificaat eigenaren kunnen de certificaten verkopen of doorgeven aan individuen, energieleveranciers of aan bedrijven die handelen in certificaten. Energieleveranciers zijn verplicht om groenestroomcertificaten in hun bezit te hebben.

Groenestroomcertificaten aanvragen

Na 14 juni 2015

Installaties van zonnepanelen groter dan 10 KW komen in aanmerking voor certificaten. Zonnepanelen installaties met een vermogen van maximaal 10 kW krijgen sinds 14 juni 2015 geen groenestroomcertificaten meer.

Voor 14 juni 2015

Wanneer uw zonnepanelen installatie werd gekeurd voor 14 juni 2015 maar niet over een groenestroomteller beschikte, kunt u de installatie opnieuw laten keuren nadat u een teller heeft geplaatst. U krijgt in dit geval WEL certificaten aangezien de datum van indienstname gelijk is aan de eerste AREI-keuring.

Wat is de Aanvraag Procedure?

Uit de volgende stappen bestaat een groenestroomcertificaten aanvraag

  1. Nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd moeten ze voor ingebruikname worden gekeurd door de AREI-keuring In de keuring wordt onderzocht of het veilig is om de zonnepanelen in gebruik te nemen.
  2. Na de keuring meldt u de zonnepanelen aan bij uw netbeheerder. Voor installaties groter dan 10 kW dient u eerst een productiemeter te plaatsen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw netbeheerder.
  3. Wanneer uw zonnepanelen installatie voor minstens 1 certificaat heeft geproduceerd bij uw netbeheerder geeft u de meterstand door. Na goedkeuring van de meterstand wordt het groenestroomcertificaat automatisch toegewezen.

kWh per certificaat

2013 of later

Zonnepanelen die geplaatst zijn in 2013 of later zijn afhankelijk van de ‘bandingfactor’ voor de hoeveelheid kWh per certificaat. De bandingfactor geeft weer welk aandeel van een certificaat u ontvangt per 1.000 kWh elektriciteitsproductie. De bandingfactor veranderd afhankelijk van de investeringskosten en elektriciteitsprijs (ook het prosumententarief speelt een belangrijke rol). Op de website van het Vlaamse Energieagentschap (VEA) heeft een overzicht van de verschillende bandingfactoren.

Voor 2013

Zonnepanelen installaties geplaatst voor 2013 beschikken over 1 certificaat per 1.000 kWh

Hier kunt binnen 30 seconden berekenen wat zonnepanelen u kunnen besparen. U krijgt een schatting afhankelijk van uw verbruik, dak, locatie, en terugverdientijd.

Meterstand doorgeven VREG of Eandis en Infrax?

Vanaf 23 november 2016 is uw netbeheerder ( Eandis of Infrax ) het aanspreekpunt voor al uw vragen met betrekking tot zonnepanelen. U kunt bij u netbeheerder terecht voor het uitbetaling van uw groenestroomcertificaten en het doorgeven van uw meterstanden van uw elektriciteitsverbruik en zonnepanelen.

Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?

Binnen 30 seconden weet u het!
Vul uw woonsituatie in.
Ontvang het overzicht met de voor uw verwachte besparing helemaal GRATIS.
Start NU de Gratis test→

Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen?

Bereken uw persoonlijk rendement wanneer u overstapt op zonnepanelen via onze vragenlijst.

De opbrengst uit zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals de hellingsgraad, hoeveel schaduw/zon en het aantal panelen. Voor een goed rendement helpt ook een voordelige aanschafprijs mee.

Via onze vragenlijst krijgt u direct een overzicht wat zonnepanelen u kunnen opleveren.
bereken uw terugverdientijd
Bereken uw terugverdientijd →

Vind de beste zonnepanelen installateur in uw regio

Vul onze korte vragenlijst in en ontdek welke zonnepanelen installateurs het beste zijn voor uw situatie.

We vergelijken 140 verschillende installateurs en selecteren voor u de beste 4 opties in uw regio.

100% Gratis en Vrijblijvend

Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?
Binnen 30 seconden weet u het!
Vul uw woonsituatie in.
Ontvang het overzicht met de voor uw verwachte besparing helemaal GRATIS.
Start NU de Gratis test→