Opbrengst Zonnepanelen

Wat leveren zonnepanelen eigenlijk op? Bekijk hier hoeveel geld en kWh zonnepanelen per jaar opleveren. We hebben een overzicht gemaakt zodat u kunt berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor uw stroomverbruik. Ook hebben we uitgezocht wat de gemiddelde kosten zijn voor een complete installatie bij de installateur. Hier vindt u meer informatie over het aanschaffen van zonnepanelen.

Hoeveel kWh energie leveren zonnepanelen per jaar?

In België is de zon uitermate geschikt voor het genereren van zonne-energie. De energie die u opwekt is voldoende om bij te dragen bij het verlagen van het energieverbruik in uw huishouden. Doordat u zelf stroom opwekt, zal u minder hoeven afnemen bij de energiemaatschappij. Uw energierekening zult u onmiddellijk met honderden euro’s zien dalen.

Opbrengst zonnepanelen afhankelijk van Vermogen

Het vermogen ook wel Watt-piek (Wp) is de optimale opbrengst van een zonnepaneel (ook wel paneelvermogen genoemd). De optimale opbrengst wordt mede bereikt door de juiste hoeveelheid zon. Maar ook de aansluiting speelt een belangrijke rol. Door zonnepanelen aan te sluiten op het net door middel van een omvormer gaat een deel verloren aan warmte.

Om de opbrengst van de zonnepanelen in de praktijk te berekenen houden we rekening met een correctie van 0.9.

Rekenformule:
Wp (Watt-piek) x correctie 0.9 = kWh per jaar aan stroom.

Rekenvoorbeeld:
Een zonnepaneel wekt standaard 270 WP per uur aan stroom op. Vervolgens houden we rekening met de correctie. Dus één zonnepaneel wekt gemiddeld 270 X 0,9 = 243 kWh per jaar aan stroom.

Tip: Zonnepanelen leveranciers vermelden bij hun product het nominale vermogen (Wp) En de verwachte opbrengst (kWh). Met deze gegevens is het eenvoudig te berekenen hoeveel panelen nodig zijn om aan uw energieverbruik te voldoen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het vermogen ofwel de efficiëntie per zonnepaneel verschilt. Let daarom altijd op de aangegeven Watt-piek WP. Voor onze berekening gebruiken we het gemiddelde formaat van een zonnepaneel (1 meter bij 1,65 meter) en het standaard vermogen 243 kWh per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh aan stroom.

Rekenformule:
(Totaal stroom verbruik in kWh) / 243 Kwh = aantal zonnepanelen

Rekenvoorbeeld:
Totaal stroom verbruik is 3600 kWh per jaar als je dat deelt door het gemiddeld vermogen van een zonnepaneel 243 kWh kom je uit op 15 zonnepanelen

Tip: Wij adviseren 75 procent van uw energieverbruik op te wekken met zonne-energie. Als u meer stroom opwekt dan u verbruikt krijgt u een lager vergoeding van uw energieleverancier.

Bepaalt de richting van mijn zonnepaneel mijn opbrengst?

Om uw zonnepanelen optimaal te laten presteren is het van belang ze op het zuiden te richten. Een installatie van 1.000 Wp zal op het zuiden 900 kWh per jaar opleveren. Wanneer u uw zonnepanelen naar het Oosten of Westen heeft gericht zullen de opbrengsten lager uitvallen. Panelen gericht op het noorden hebben de minste opbrengst.

Wat kosten zonnepanelen?

Prijs overzicht 6, 10 of 18 zonnepanelen Hoe meer zonnepanelen je neemt hoe goedkoper ze worden. Bij het berekenen van de prijs voor een zonnepaneel, wordt er gekeken naar de Wattpiek per zonnepaneel. Een set van 10 panelen kost bijvoorbeeld 1,17 euro per Wattpiek (prijzen met prijsdaling september 2018). Als u wilt weten wat de prijs is per paneel kan dat ook. Bij een set van 6 panelen kost een paneel 385 euro. Verkopers geven vaak niet de prijs per paneel.

Aantal panelen Prijs (€/Wp) Vermogen systeem (Wp) Totaalprijs (€) Totaalprijs incl btw teruggave (€) Opbrengst per jaar (€)
6 1,44 1.600 2.308 1.907 280
10 1,17 2.700 3.158 2.610 470
18 0,95 4.850 4.600 3.802 850

*door de grote prijsdaling van zonnepanelen kunnen de prijzen afwijken in de praktijk.

TIP: Wilt u zonnepanelen, vraag dan verschillende offertes aan. Of gebruik onze GRATIS check voor het vinden van de voordeligste installateur.

Hoeveel rendement zit op zonnepanelen?

Op zonnepanelen zit een gemiddeld rendement van 6 procent. De verwachting is dat dit rendement hoger zal worden door de prijsdaling van zonnepanelen. De terugverdientijd is ongeveer tussen de 5 en 9 jaar.

Voorbeeldberekening rendement:
Een installatie van 10 zonnepanelen en 2.700 watt-piek kost ongeveer 3200 euro (dit bevat de aanschaf van de zonnepanelen). De panelen gaan zo'n 25 jaar mee, de omvormer is na 14 jaar aan vervanging toe (dit kost ongeveer 900 euro maar zal naar verwachting over 14 jaar veel goedkoper zijn). Per jaar bespaart u ongever 500 euro uw stroomrekening. Wanneer u naar de gehele periode kijkt is dit te vergelijken met een rendement van 6 procent op uw spaarrekening. In deze berekening is geen rekening gehouden met subsidies.

Advies op maat over zonnepanelen Weten hoeveel zonnepanelen in uw situatie zouden kosten en opleveren? Bereken hier de opbrengst voor uw dak→

Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?

Binnen 30 seconden weet u het!
Vul uw woonsituatie in.
Ontvang het overzicht met de voor uw verwachte besparing helemaal GRATIS.
Start NU de Gratis test→

Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen?

Bereken uw persoonlijk rendement wanneer u overstapt op zonnepanelen via onze vragenlijst.

De opbrengst uit zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals de hellingsgraad, hoeveel schaduw/zon en het aantal panelen. Voor een goed rendement helpt ook een voordelige aanschafprijs mee.

Via onze vragenlijst krijgt u direct een overzicht wat zonnepanelen u kunnen opleveren.
bereken uw terugverdientijd
Bereken uw terugverdientijd →

Vind de beste zonnepanelen installateur in uw regio

Vul onze korte vragenlijst in en ontdek welke zonnepanelen installateurs het beste zijn voor uw situatie.

We vergelijken 140 verschillende installateurs en selecteren voor u de beste 4 opties in uw regio.

100% Gratis en Vrijblijvend

Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?
Binnen 30 seconden weet u het!
Vul uw woonsituatie in.
Ontvang het overzicht met de voor uw verwachte besparing helemaal GRATIS.
Start NU de Gratis test→