Werking Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen precies? Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Een zonnepanelen installatie bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. Een omvormer wordt gebruikt om de opgewekte stroom aan te sluiten op uw meter. Om uw zonnepanelen zo veel mogelijk energie te laten opwekken is de richting en mogelijke schaduwwerking belangrijk.

Hoe ontstaat stroom in een zonnecel?

Zonnecellen bestaan uit twee lagen. Tussen deze twee lagen ontstaat stroom door middel van zonlicht. Voor het maken van zonnecellen worden verschillende type cellen gebruikt. De eerste zonnepanelen werden gemaakt met silicium. Al snel volgde dunne-film zonnecellen. Inmiddels worden meer polymeren, quantum-dots en nano antennes technieken gebruikt. Deze materialen hebben als voordeel dat ze erg licht zijn. Daardoor zijn ze ook wel bekend als plastic zonnecellen. Verwar Zonnepanelen niet met zonnecollectoren. Zonnecollectoren verwarmen stromend water en wekken geen elektriciteit op.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een onmisbaar onderdeel van een zonnepanelen installatie. Zonder omvormer kunt u de opgewekte energie niet gebruiken. Omvormers zetten de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Wisselstroom is geschikt voor het gebruik van elektrische apparaten. Vervolgens wordt de stroom via de meter kast geleverd aan het net.

Omvormer-voorbeeld
Fig.1 - Voorbeeld omvormer

Verschil in vermogen per zonnepaneel

Het vermogen ook wel Watt-piek (Wp) is de optimale opbrengst van een zonnepaneel. De optimale opbrengst wordt bereikt door de juiste hoeveelheid zon. Maar ook de aansluiting speelt een belangrijke rol. Door de zonnepanelen aan te sluiten op het net door middel van een omvormen, gaat een deel verloren aan warmte. Om een realisaties Watt-piek te krijgen vermenigvuldig uw het Wp met 0.9 om tot de jaaropbrengst in kWh te komen. Hierdoor kunt u berekening wat het vermogen is van een zonnepaneel in België in de praktijk. Een systeem met een vermogen van 600Wp levert ongeveer 540 kWh per jaar aan stroom. Hier kunt u meer lezen over de opbrengst van zonnepanelen.

Is de richting van mijn zonnepanelen belangrijk?

De richting van de zonnepanelen is belangrijk. Voor de beste prestaties dient de zon de gehele dag op de zonnepanelen de schijnen. De meeste zon kom uit Zuidelijk richting, het is daarom dan ook vaak het beste de panelen naar het zuiden te monteren. Helaas is niet ieder dak geschikt om zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen. Zonnepanelen die naar het zuidoosten of zuidwesten zijn geplaatst zullen ook een acceptabel rendement opleveren.

Werken zonnepanelen minder goed bij schaduw?

Naast de zon dient er ook rekening te worden gehouden met de schaduwwerking. Hoge gebouwen of bomen kunnen voor schaduw zorgen wat het rendement zal doen dalen. Om de werking van uw zonnepanelen installatie niet te laten beïnvloeden door schaduw kunt u ervoor kiezen om bypass diodes in te bouwen. Het inbouwen van bypass diodes gebeurt in de junction box (het zwarte doosje achter op de panelen). Die diodes zorgen er simpel gezegd voor dat een door schaduw slecht presterend paneel buiten spel wordt gezet.

Schaduwwerking zonnepaneel bij plaatsing op plat dak
Fig.2 - Schaduwwerking bij plaatsing op plat dak

Tip: Richt uw zonnepanelen naar het zuiden en ontwijk plekken met schaduw. Wanneer u zonnepanelen op een plat dak of op de grond monteert, hou dan een afstand van 100 cm. Dit voorkomt schaduw tussen zonnepanelen onderling gedurende het hele jaar.

Zonnepanelen aansluiten op het net

Nadat de zonnepanelen zijn aangesloten op uw stroomvoorziening via de meter, zult uw apparatuur gebruik maken van de eigen opgewekte stroom. Wanneer u geen gebruik maakt van de energie die u opwekt met zonnepanelen zal de stroom worden terug geleverd aan de energieleverancier. Wanneer u stroom terug levert aan het net moet uw zich hiervoor aanmelden bij de energieleverancier.

Meer informatie over hoe u de melding bij uw netbeheerder precies moet doen, vindt u op de website van uw eigen netbeheerder:

Hoeveel stroom leveren mijn zonnepanelen?

De stroom die uw zonnepanelen leveren kunt u zien via een slimme meter. Slimme meters worden vaak standaard bij uw zonnepanelen geleverd. Via een app kunt u gemakkelijk uw opgeleverde stroom zien en wat u hiermee bespaard hebt. Zonnepanelen werken het beste in de zomermaanden. In onderstaande tabel stellen we de jaar opbrengst gelijk aan 100%. Voor iedere maand ziet u de bijdrage in procenten aan de jaaropbrengst. Hier kunt u meer lezen over de opbrengst van zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen per maand ten opzichten van jaar
Fig.3 - Opbrengst zonnepanelen per maand ten opzichte van jaar

Zie de onderstaande afbeelding voor een compleet overzicht van de installatie

Overzicht werking zonnepanelen installatie
Fig.4 - Overzicht werking zonnepanelen installatie

Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?

Binnen 30 seconden weet u het!
Vul uw woonsituatie in.
Ontvang het overzicht met de voor uw verwachte besparing helemaal GRATIS.
Start NU de Gratis test→

Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen?

Bereken uw persoonlijk rendement wanneer u overstapt op zonnepanelen via onze vragenlijst.

De opbrengst uit zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals de hellingsgraad, hoeveel schaduw/zon en het aantal panelen. Voor een goed rendement helpt ook een voordelige aanschafprijs mee.

Via onze vragenlijst krijgt u direct een overzicht wat zonnepanelen u kunnen opleveren.
bereken uw terugverdientijd
Bereken uw terugverdientijd →

Vind de beste zonnepanelen installateur in uw regio

Vul onze korte vragenlijst in en ontdek welke zonnepanelen installateurs het beste zijn voor uw situatie.

We vergelijken 140 verschillende installateurs en selecteren voor u de beste 4 opties in uw regio.

100% Gratis en Vrijblijvend

Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?
Binnen 30 seconden weet u het!
Vul uw woonsituatie in.
Ontvang het overzicht met de voor uw verwachte besparing helemaal GRATIS.
Start NU de Gratis test→