Veelgestelde Vragen

U heeft vragen over zonnepanelen? U bent niet de enige. Het is verstandig u goed in te lezen voordat u een installatie aanschaft. Hieronder hebben we een lijst met de 140 meest voorkomende vragen voor u op een rij gezet.

Waar kan ik zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen kunt u kopen bij de installateur, importeur of energieleverancier. Steeds vaker bieden ook bouwmarkten en zelfs Ikea zonnepanelen aan.

Waar kan ik zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen worden meestal op het dak geplaatst. Het is ook mogelijk zonnepanelen aan de muur of op de grond te plaatsen. Voor de beste opbrengst right u zonnepanelen naar het zuiden. Lees hier of uw dak geschikt is.

Waar kan ik mijn zonnepanelen registreren/aanmelden?

U kunt uw zonnepanelen registreren bij uw netbeheerder. Voor meer informatie zie de website van uw eigen netbeheerder:

Kan ik zonnepanelen huren?

U kunt soms zonnepanelen huren bij uw energieleverancier of installateur. Vaak gaat het om een constructie waarbij je een vast bedrag per maand betaalt en het zonne-systeem te zijner tijd kan overnemen.

Waar bestel ik zonnepanelen?

Zonnepanelen kunt u bestellen bij de installateur, importeur of een energieleverancier. Steeds vaker bieden ook bouwmarkten en zelfs Ikea zonnepanelen aan.

Waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Bij het kopen van zonnepanelen moet u letten op:

 • Het vermogen van het zonnepaneel, ook wel Watt-piek (Wp) genoemd
 • Hoeveel panelen u nodig heeft voor uw verbruik
 • De afmetingen van de zonnepanelen voor op uw dak
 • Of het zonnepanelen merk erkent is

Waar moet ik de omvormer plaatsen?

De omvormer plaatst u tussen de zonnepanelen en de meter. Een omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom.

Waar op het dak moet ik zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen gericht naar het zuiden op een helling van 36° graden is de beste plek op het dak om zonnepanelen te plaatsen. Zonnepanelen gericht naar het westen of oosten in een helling tussen de 10 en 85 graden lever ook een goed rendement op. Hier vindt u een compleet overzicht.

Waar komen zonnepanelen vandaan?

Zonnepanelen komen vandaag de dag vooral uit China. Maar ook andere delen in de wereld als Europa en Amerika leveren zonnepanelen. Chinese zonnepanelen zijn erg populair omdat ze relatief goedkoop zijn door de beëindigde importheffing. Meer informatie over de beëindigde importheffing.

Wat heb je nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen heeft u nodig, een omvormer, de juist bekabeling, etra groep in de meterkast (niet altijd het geval), optioneel een monitoringssysteem en natuurlijk de zonnepanelen. Hier kunt u meer vinden over de werking van zonnepanelen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van zonnepanelen?

Bij het kiezen van de juiste zonnepanelen moet u letten op:

 • Efficiëntie van het zonnepaneel
 • Capaciteit van het zonnepaneel
 • De prijs van een zonnepaneel
 • Testen van zonnepanelen
 • Afmeting van zonnepanelen
 • De kleur: zwart of donkerblauwe

Welke zonnepanelen zijn het beste?

Zonnepanelen met een hoge efficiëntie en grote capaciteit zijn het beste. De efficiëntie van zonnepanelen wordt in Watt-piek (Wp) uitgedrukt. De opbrengst wordt in Kilowattuur (kWh) aangegeven. Voor de beste prijs tegenover de opbrengst kunt u het beste naar de Wp per euro kijken. Lees hier hoe u de opbrengst kunt berekenen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn momenteel 4 verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen op de markt in België. De meest voorkomende panelen worden gemaakt van silicium. Dit zijn de monokristallijn en de polykristallijn zonnepanelen. Er zijn daarnaast ook amorf silicium, ook wel dunne film, zonnepanelen verkrijgbaar.

Welke zonnepanelen zijn geschikt voor een camper?

De meesten mensen kiezen voor een vast zonnepaneel op de camper maar je hebt ook een flexibel zonnepaneel campers. Meestal wordt gekozen voor een vast zonnepaneel voor op het dak van de camper en een flexibel zonnepaneel voor losse plaatsing.

Welke zonnepanelen hebben het meeste rendement?

Zonnepanelen met een hoog vermogen ook wel aangeduid met Watt-piek (Wp) hebben het hoogste rendement. De fabrikant van de zonnepanelen geeft het Watt-piek aan op de verpakking.

Welke zonnepanelen hebben de hoogste opbrengst?

De opbrengst van zonnepanelen wordt bepaald door het vermogen ook wel Watt-piek genoemd. Hoe hoger de Watt-piek hoe hoger de opbrengst. Meer informatie over uw mogelijke opbrengst.

Welke zonnepanelen zijn het beste voor op een boot?

Populaire zonnepanelen op boten zijn de vast zonnepanelen maar je hebt ook een flexibel zonnepaneel voor boten. Meestal wordt gekozen voor een vast zonnepaneel voor op het dak van een boot en een flexibel zonnepaneel voor losse plaatsingen.

Hoe weet ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?

De hoeveelheid zonnepanelen die u nodig hebt kunt u berekenen door uw totale stroom verbruik in kWh per jaar te delen door het vermogen (gemiddeld 243 Kwh ) van een zonnepaneel. (Totaal stroom verbruik in kWh) / 243 Kwh = aantal zonnepanelen. Meer informatie over opbrengst zonnepanelen.

Wat zijn de beste zonnepanelen voor op de caravan?

De beste zonnepanelen op caravans zijn vast zonnepanelen maar je hebt ook een flexibel zonnepaneel voor caravans. Meestal wordt gekozen voor een vast zonnepaneel voor op het dak van een caravan en een flexibel zonnepaneel voor losse plaatsing.

Welke dak is het meest geschikt voor zonnepanelen?

Een dak gericht op het zuiden, zonder schaduw is het meest geschikt voor zonnepanelen. Bekijk hier of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Welk merken zonnepanelen zijn het beste?

De beste merken zonnepanelen zijn momenteel: AEG Amerisolar, Astronergy, Atersa, Axitec, Axsun, BYD, Bauer, Benq, Bisol, Boviet, CNPV, CSUN, Conergy, DMEGC, Eging PV, Gista IBC Solar, JA Solar, LG, München Solar, Panasonic, Qcells, S-energy, Shinetime, Solar Clarity, Solar World, Solarwatt, Stion, Sunhappy, Sunpower, Sunrise Solartech, Suntech, Trina Solar, TrunSun Winaico en ZNShine Solar.

Welke bedrijven installeren zonnepanelen in België?

Er zijn honderden installateurs actief in België. Hier kunt u een overzicht vinden

Welke bedrijven installeren zonnepanelen in Anwerpen?

Er zijn honderden installateurs actief in Antwerpen. Hier kunt u een overzicht vinden van alle installateurs actief in Antwerpen.

Welke bedrijven installeren zonnepanelen in Oost-Vlaanderen?

Er zijn honderden installateurs actief in Oost-Vlaanderen. Hier kunt u een overzicht vinden van alle installateurs actief in Oost-Vlaanderen.

Welke bedrijven installeren zonnepanelen in West-Vlaanderen?

Er zijn honderden installateurs actief in West-Vlaanderen. Hier kunt u een overzicht vinden van alle installateurs actief in West-Vlaanderen.

Welke bedrijven installeren zonnepanelen in Limburg?

Er zijn honderden installateurs actief in Limburg. Hier kunt u een overzicht vinden van alle installateurs actief in Limburg.

Welke bedrijven installeren zonnepanelen in Vlaams-Brabant?

Er zijn honderden installateurs actief in Vlaams-Brabant. Hier kunt u een overzicht vinden van alle installateurs actief in Vlaams-Brabant.

Zit er subsidie op zonnepanelen in België?

In België bestaat er geen steunmechanisme meer voor de installatie van zonnepanelen. België beschouwt zonne-energie als een investering die op zich voldoende rendabel is. België levert dus geen groenestroomcertificaten meer af. Toch blijft het nog altijd een veel interessantere investering dan spaargeld dat op de bank blijft staan!

Wie heeft zonnepanelen uitgevonden?

Zonnepanelen zijn uitgevonden in de jaren 60. Sindsdien zijn zonenpanelen een stuk goedkoper geworden.

Mag iedereen zonnepanelen plaatsen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen is geen vergunning vereist.

Moet ik mijn zonnepanelen aangeven?

U bent verplicht uw zonnepanelen aan te geven bij uw netbeheerder. Voor meer informatie zie de website van uw eigen netbeheerder:

Wie plaatst zonnepanelen?

Zonnepanelen worden vooral geplaatst door erkende zonnepanelen installateurs. Bekijk overzicht installateurs.

Wie kan zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen kunt u zelf schoonmaken. Indien de zonnepanelen moeilijk voor u te bereiken zijn raden wij u aan een erkend bedrijf te raadplegen. Bekijk overzicht installateurs.

Hoeveel mensen hebben zonnepanelen in Vlaanderen?

In Vlaanderen zijn ongeveer 380 duizenden zonnepanelen installaties geplaatst. Meer informatie over zonnepanelen in uw regio

Hoeveel zonnepanelen installaties zijn er geïnstalleerd in Anwerpen?

Vorig jaar zijn er meer dan 6000 zonnepanelen installaties geïnstalleerd in Antwerpen.

Hoeveel zonnepanelen installaties zijn er geïnstalleerd in Oost-Vlaanderen?

Vorig jaar zijn er meer dan 4000 zonnepanelen installaties geïnstalleerd in Oost-Vlaanderen.

Hoeveel zonnepanelen installaties zijn er geïnstalleerd in West-Vlaanderen?

Vorig jaar zijn er meer dan 2300 zonnepanelen installaties geïnstalleerd in West-Vlaanderen.

Hoeveel zonnepanelen installaties zijn er geïnstalleerd in Oost-Vlaanderen.

Vorig jaar zijn er meer dan 2300 zonnepanelen installaties geïnstalleerd in Oost-Vlaanderen.

Hoeveel zonnepanelen installaties zijn er geïnstalleerd in Vlaams-Brabant?

Vorig jaar zijn er meer dan 2700 zonnepanelen installaties geïnstalleerd in Vlaams-Brabant.

Dragen zonnepanelen bij aan het milieu?

Zonnepanelen leveren CO2 neutrale zonne-energie. Doordat er geen fossiele verbranding plaatsvindt. Het gebruik van zonnepanelen is daarom goed voor het milieu.

Wat kosten zonnepanelen?

Hoe meer zonnepanelen hoe goedkoper de installatie wordt. Een set van 6 zonnepanelen kost ongeveer €2000,- , 10 zonnepanelen kosten ongeveer €3000,- en 18 zonnepanelen kosten ongeveer €3300,- euro (inclusief installatie).

Wat vertelt uw leverancier uw niet over zonnepanelen en omvormers?

Vaak stunten leveranciers met een zonnepanelenpakket. Maar let op: De combinatie zonnepanelen en omvormer is volledig afhankelijk van de situatie (hellingshoek, oriëntatie, schaduw).

Wat is de invloed van overproductie op zonnepanelen?

Doordat er de afgelopen jaren veel zonnepanelen zijn geproduceerd is er meer aanbod dan vraag. Doordat er meer aanbod is daalde de prijs van zonnepanelen spectaculair.

Wat betekent Wp?

Wattpiek (Wp) is een meeteenheid om het vermogen van zonnepanelen aan te geven. De waarde voor deze meeting zijn internationaal vastgestelde standaarden.

 • Sterkte van het licht, 1000W/m2
 • Richting van het invallende licht
 • Zonnespectrum (luchtmassa)
 • Temperatuur: 25°C

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Met zonnepanelen bespaar je honderden euro's per jaar op je energierekening. De aanschaf van zonnepanelen bedraagt ongeveer tussen de €3000,- en €5000,-. Na een paar jaar heb je de investering al terugverdiend.

Wanneer moeten mijn zonnepanelen vervangen worden?

De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 40 jaar. Zolang zonnepanelen stroom opleveren raden wij aan ze niet te vervangen tenzij u meer rendement wil per vierkante meter. Nieuwe zonnepanelen zijn een stuk efficiënter.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

Wanneer en hoe vaak uw zonnepanelen moet reinigen is afhankelijk van de locatie van uw zonnepanelen. Gemiddeld is jaarlijks voldoende. Voor de optimale opbrengst is het raadzaam vuil van uw zonnepanelen te verwijderen. Wanneer u de opbrengst op uw slimme meter ziet dalen kan het zo zijn dat uw zonnepanelen vies zijn.

Wanneer zijn zonnepanelen rendabel?

Zonnepanelen zijn rendabel als u een dak heeft zonder veel schaduw gericht op het Zuiden, Oosten of Westen.

Wanneer heb ik zonnepanelen terugverdiend?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 4 en 8 jaar. Bekijk hier een berekening.

Wanneer zijn zonnepanelen interessant?

Zonnepanelen zijn interessant als u een dak heeft zonder veel schaduw gericht op het Zuiden, Oosten of Westen.

Wanneer moeten zonnepanelen op een aparte groep?

Zonnepanelen moeten op een aparte groep wanneer de omvormer een groter vermogen heeft dan 600 watt. Een huisinstallatie is meestal ontworpen op maximaal 16 ampère. Wanneer meer ampère door een groep gaat kan dit tot brand resulteren.

Waarom zou ik zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen kunt u plaatsen om een bijdragen te leveren aan het milieu en uw portemonnee.

Waarom zou ik mijn zonnepanelen registreren?

Het registreren van zonnepanelen is verplicht. Het is belangrijk dat de netbeheerder de spanning op het net kan berekenen om storingen te voorkomen.

Waarom zou ik mijn zonnepanelen op een aparte groep aansluiten?

Gemiddeld is een groep ontworpen voor maximaal 16 ampère. Wanneer u meer apparatuur op dezelfde groep gebruikt loopt u het risico meer dan 16 ampère te gebruiken wat kan leiden tot brand.

Waarom zou ik mijn zonnepanelen aarden?

Zonnepanelen aarden is verplicht. Het aarden van uw zonnepanelen-installatie verhoogd de veiligheid.

Waarom richt je zonnepanelen naar het zuiden?

Om zonnepanelen zo optimaal mogelijk te laten presteren richt je ze naar het zuiden. Het oosten en westen is ook acceptabel.

Wanneer leveren zonnepanelen zonne-energie?

Zonnepanelen leveren zonne-energie als de zon erop schijnt (ook bij bewolkt weer al genereren ze dan wel minder energie)

Hoe plaats je zonnepanelen op een leiendak?

Op een leiendak is het van belang eerst een lei te verwijderen. Vervolgens wordt er op de plek een bevesteging gemonteerd waar de verwijderde lei weer overheen wordt gelegd.

Hoe monteer je zonnepanelen op een veilige manier?

Wanneer u zonnepanelen monteert raden wij u aan ten allertijden een anti-val gordel te dragen die gemonteerd is aan het dak.

Hoe bereken ik de opbrengst van mijn zonnepanelen?

De opbrengst wordt berekend door de Watt-piek per zonnepaneel te delen door 1000 x het aantal zonnepanelen. Dit levert het aantal kWh per jaar aan stroom.

Hoe worden zonnepanelen op een dak gemonteerd?

Voor het plaatsen van zonnepanelen worden verschillende bevestigingsbeugels gebruikt per zonnepaneel. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een dakhaak, rails en klem.

Hoe bevestig je zonnepanelen?

Met een klem bevestig je de zonnepanelen aan de rails. De rails zit op zijn beurt vast aan het dak met een dakhaak.

Hoe test ik mijn zonnepanelen-installatie?

Met behulp van een slimme meter kunt u inzicht krijgen in de werking van uw zonnepanelen.

Hoe ver moeten zonnepanelen uit elkaar staan op een plat dak?

Om zonenpanelen geen schaduw van elkaar te laten ondervinden raden wij een afstand van minstens 1 meter tussen de panelen.

Hoe sluit ik zonnepanelen aan op de meterkast?

Met een omvormer sluit u zonnepanelen aan op uw meterkast. De omvormer zet gelijkspanning om in wisselspanning.

Hoe kan ik zelf mijn zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen kunt u reinigen door met water en een spons vuil eraf te laten spoelen.

Hoe kan ik de opbrengst van mijn zonnepanelen vergroten?

De opbrengst van zonnepanelen kan worden vergroot door ze te richten naar het zuiden, schaduw te vermijden, in een hoek tussen de 35 en 50 graden te leggen en goed schoon te houden.

Is het huren van zonnepanelen verstandig?

Wanneer u niet in ééb keer een installatie wil of kan aanschaffen kan het interessant zijn om te huren.

Is het nog interessant zonnepanelen aan te schaffen?

Doordat u met eigen opgewekte zonne-energie bespaart op uw energierekening is het zeer interessant om zonnepanelen aan te schaffen.

Zijn zonnepanelen rendabel?

Zonnepanelen zijn rendabel doordat eigen opgewekte energie een stuk goedkoper is dan afnemen bij de energieleverancier.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Bijna ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Belangrijk is dat de panelen gericht worden op het zuiden, oosten of westen en weinig tot geen schaduw opvangen.

Is mijn huis geschik voor zonnepanelen?

Bijna ieder huis is geschikt voor zonnepanelen. Ook relatief oude huizen zijn geschikt voor zonnepanelen.

Is zonne-energie duurzaam?

Zonne-energie is een duurzame manier van energie opwekken.

Is zonne-energie goed voor het milieu?

Mede doordat bij de opwekking van zonne-energie geen CO2 vrijkomt is het goed voor het milieu.

Is zonne-energie een fossiele brandstof?

Zonne-energie is geen fossiele brandstof

Is zonne-energie de toekomst?

Zonne-energie is en wordt nog belangrijker in de toekomst. De kosten om zonne-energie op te wekken zijn laag en dat maakt het een van de interessantste manieren om energie op te wekken.

Is zonne-energie gevaarlijk?

Wanneer uw zonne-energie opwekt door middel van een goedgekeurde installatie is het niet gevaarlijk.

Is het plegen van onderhoud aan zonnepanelen nodig?

Zonnepanelen vereisen weinig tot geen onderhoud. Om de opbrengst te optimaliseren is het raadzaam om ze 1 keer per jaar schoonmaken.

Werken zonnepanelen zonder omvormer?

Om zonnepanelen aan te sluiten op uw meter heeft u een omvormer nodig.

Kan ik zonnepanelen nemen als ik geen dak heb?

Zonnepanelen kunnen ook in uw tuin of muur worden geïnstalleerd.

Is zonne-energie voordeliger dan netstroom?

Zonne-energie is voordeliger dan netstroom. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de terugverdientijd van de installatie.

Wat is salderen?

Salderen is het terugleveren van stroom aan de energieleverancier.

Wat zijn groenestroomcertificaten voor zonnepanelen?

Als eigenaar van zonnepanelen krijgt u in bepaalde gevallen een groenestroomcertificaat voor een bepaalde hoeveelheid opgewekte elektriciteit. Alleen installaties groter dan 10 kW komen in aanmerking voor certificaten.

Werken zonnepanelen zonder direct zonlicht?

Zonnepanelen werken ook met bewolkt weer. De opbrengst is op een zonnige dag wel beter.

Wat is het prosumententarief?

Alle particulieren in Vlaanderen die in het bezit zijn van zonnepanelen, moeten sinds juli 2015 compensatie betalen voor het gebruik van het distributienet. Zelfs als je netto saldo negatief of gelijk is aan nul wordt er nog steeds vanuit gegaan dat u gebruik maakt van het net. Het zogeheten ‘prosumententarief’, verschilt bij elke netbeheerder. Gemiddeld bedraagt dit ongeveer €300,- per jaar.

Wat is het prosumententarief in 2019?

Het prosumententarief, verschilt bij elke netbeheerder. De verwachting is dat het rosumententarief gelijk blijft in 2019. Gemiddeld bedraagt dit ongeveer €300,- per jaar.

Kan ik zonne-energie verkopen aan mijn energieleverancier?

Energie die u niet gebruikt kunt u terugleveren aan de energieleverancier.

Wat doen zonnepanelen met mijn meterstand?

Bij teruleveren van stroom zal u meterstand achteruitgaan. Let wel op of uw meter deze functie ondersteundt.

Kunnen zonnepanelen mijn meter terug laten draaien?

Wanneer zonnepanelen stroom opwekken zal u meter (mits ondersteund) doen terugdraaien.

Kan ik zonnepanelen aansluiten op een accu?

U kunt zonnepanelen aansluiten op een accu om de stroom op te slaan en later te gebruiken.

Kan ik zonne-energie opslaan in een batterij?

U kunt zonnepanelen opslaan in een batterij en later te gebruiken.

Hoe sluit ik zonnepanelen aan in de meterkast?

Zonnepanelen sluit u via een omvormer aan op de meterkast. Wanneer de installatie meer dan 600 watt bevat moet de installatie op een extra groep worden aangesloten.

Heb ik een slimme meter nodig voor zonnepanelen?

Een slimme meter is niet nodig om zonnepanelen te laten functioneren. Echter raden wij het wel aan om een beter inzicht te krijgen in uw verbruik.

Hoe sla ik zonne-energie op wat ik niet gebruik?

Energie die u niet gebruikt kunt u opslaan in een batterij.

Hoeveel jaar garantie zit op zonnepanelen?

Gemiddeld geven leveranciers 25 jaar garantie op zonnepanelen.

Bestaan er zonnepanelen met water?

Er bestaan geen zonnepanelen met water maar u bedoelt misschien een zonneboiler. Een zonneboiler verwarmd water door middel van de zon.

Kan ik zonnepanelen als dakbedekking gebruiken?

Sommige zonnepanelen lenen zich voor gebruik als dakbedekking. Zonnepanelen zijn hier speciaal voor gemaakt.

Bestaan er zonnepanelen in dakpannen?

Jazeker, zonnepannen worden steeds populairder en betaalbaarder.

Kosten zonnedakpannen tegenover zonnepanelen?

Zonnedakpannen zijn gemiddeld 3 keer duurder dan zonnepanelen.

Was is de opbrengst van zonnepanelen gericht naar het noorden?

De opbrengst van zonnepanelen uit het noorden is minimaal en niet rendabel.

Was is de opbrengst van zonnepanelen gericht naar het oosten?

Zonnepanelen gericht naar het oosten leveren een rendabele opbrengst.

Was is de opbrengst van zonnepanelen gericht naar het zuiden?

Zonnepanelen gericht naar het zuiden leveren de beste opbrengst.

Was is de opbrengst van zonnepanelen gericht naar het westen?

Zonnepanelen gericht naar het westen leveren een rendabele opbrengst.

Hoe wordt zonne-energie omgezet naar 220V?

Een omvormer zet de zonne-energie om naar de juist voltage.

Hoe bereken ik Wp naar kWh?

Door Wp te delen door 1000 krijgt u het kWh.

Hoe dik moet de kabel zijn om zonnepanelen te verbinden met de meterkast?

Er wordt uitgegaan van standaarddikte van de kabels 4mm2 voor de DC-kabel (voor de gelijkstroom van de zonnepanelen naar de omvormer) en 2,5mm2 voor de AC-kabel (voor de wisselstroom van de omvormer naar de meterkast).

Kan ik later zonnepanelen bijplaatsen?

U kunt altijd meer zonnepanelen bijplaatsen. Wel dient er rekening worden gehouden met capaciteit van de omvormer.

Wat gebeurt er met mijn zonenpanelen als ik mijn huis verkoop?

Zonnepanelen verhogen de waarde van uw huis. Vaak worden dan ook de zonnepanelen meeverkocht.

Hebben zonnepanelen invloed op het kadastraal inkomen?

Het installeren van zonnepanelen zorgt niet voor een stijging van uw kadastraal inkomen.

Zitten zonnepanelen bij mijn inboedelverzekering?

Niet alle verzekeraars vergoeden zonnepanelen automatisch. Raadpleeg daarom altijd uw verzekeraar.

Wat brengt meer stroom op: zonnepanelen of windmolens?

Een windmolen levert gemiddeld meer stroom in de winter. In de zomer zijn zonnepanelen juist weer effectiever. Omdat de aanschaf van een windmolen hoog is zijn zonnepanelen voor particulieren voordeliger. Beide hebben we nodig om de klimaatdoelen te behalen.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

Een zonnecollector verwarmd water, een zonnepaneel genereert stroom.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnedakpannen?

Zonnedakpannen hebben dezelfde vorm als een gewone dakpan. Zonnepanelen hebben vak een afmeting van 1 x 1,6 meter

Wat is het verschil tussen poly- en mono zonnepanelen?

Polykristallijne en monokristallijne zonnecellen worden beide gemaakt van silicium. Silicium wordt gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Het verschil zit vooral in de afkoeling. Mono zonnecellen worden gecontroleerd afgekoeld waardoor de mono zonnecellen er geordend uitzien. Poly zonnecellen liggen door elkaar.

Leveren zonnepanelen groene stroom op?

Zonnepanelen leveren groen stroom op. Er komt geen CO2 vrij tijdens het opwekken van stroom.

Wat is het verschil tussen een zonnepaneel en een daglichtpaneel?

Daglichtpanelen worden gebruikt als marketing hype. Daglichtpanelen zijn dus gewoon zonnepanelen, met een mooi naam. Het is een gewiekste marketingtruck om onwetende consumenten te verleiden.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen in de winter en de zomer?

Doordat er in de zomer meer zon schijnt leveren zonnepanelen tot wel 3 x zoveel op dan in de winter.

Wat is een slimme meter voor zonnepanelen?

Een slimme meter geeft inzicht in het stroomverbruik.

Is er een belastingvoordeel op zonnepanelen?

Momenteel is er geen belastingvoordeel in Vlaanderen.

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Wij raden u aan uw zonnepanelen te verzekeren bij uw inboedelverzekering. Let op! Standaard zijn zonnepanelen niet altijd mee verzekerd.

Wat doet schaduw met mijn zonnepanelen?

Schaduw op uw zonnepanelen zal de gehele opbrengst doen dalen mits de panelen serie geschakeld zijn.

Kan onweer mijn zonnepanelen stuk maken?

Brand veroorzaakt door onweer is zeer uitzonderlijk. Ook de kans op blikseminslag wordt niet groter met zonnepanelen op uw dak. Zorg wel dat uw zonnepanelen geaard zijn om mogelijke beschadiging te voorkomen.

Waar kan ik een zonnepanelen offerte aanvragen?

Offertes kunt u aanvragen bij de installateur of bij ZonnepanelenAanvragen.be Wij raden u aan altijd verschillende offertes met elkaar te vergelijken.

Zonnepanelen kopen of hypotheek aflossen?

Het aflossen van een hypotheek is vaak minder rendabel dan zonnepanelen.

Bestaan er zonnepanelen die niet opvallen?

Er zijn steeds meer "onzichtbare" zonnepanelen te verkrijgen. Zonnepannen zijn hier het beste voorbeeld van, al zijn ze vaak wel iets duurder.

Genereren zonnepanelen gelijkstroom of wisselstroom?

Zonnepanelen genereren gelijkstroom, de omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Het net werkt op wisselstroom.

Wat kosten zonnepanelen voor een 4 persoons huishouden?

De kosten van zonnepanelen hangt af van het energieverbruik. Een gemiddelde installatie kost 3300 euro.

Wat kosten zonnepanelen voor een 3 persoons huishouden?

De kosten van zonnepanelen hangt af van het energieverbruik. Een gemiddelde installatie kost 2500 euro.

Wat is de afmeting van een zonnepaneel?

De meeste zonnepanelen zijn rond de 1 meter breed en 1,6 meter lang.

Hoe kan je het beste zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen kunt u het best vergelijken door naar de Wattpiek (Wp) te kijken. Hoe hoger de Wp hoe hoger het rendement.

Wat is een micro-omvormer voor zonnepanelen?

Een micor-omvormer is een kleine omvormer die per zonnepaneel wordt geplaatst. De gelijkspanning wordt direct omgezet in wisselspanning. Invloeden op individuele zonnepanelen hebben hierdoor geen invloed op de gehele installatie.

Hoe lang duurt het om zonnepanelen de monteren?

De montage van zonnepanelen is vaak door een ervaren installateur al binnen één dag gedaan.

Zit er importheffing op zonnepanelen?

Sinds september 2018 zit er geen importheffing meer op zonnepanelen.

Zitten er subsidies op zonnepanelen?

Er zijn momenteel geen subsidies op zonnepanelen in Vlaanderen.

Moet ik zonnepanelen serie of parallel aansluiten?

Wanneer zonnepanelen geen onderlinge grote verschillen ondervinden met de hoeveelheid licht dat wordt opgevangen, is het serie schakelen voldoende.

Kan ik zonnepanelen via het stopcontact aansluiten?

Zonnepanelen kunt u op het stopcontact aansluiten nadat de gelijkstroom is omgezet in wisselstroom door de omvormer.

Blijven zonnepanelen rendabel?

De verwachting is dat de energie van de energieleveranciers duurder wordt. Zonne-energie wordt hierdoor nog interessanter.

Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?

Zonnepanelen zijn mits goed aangesloten niet brandgevaarlijk. Raadpleeg daarom altijd een erkende installateur.

Wat brengen zonnepanelen op per jaar?

Zonnepanelen kunnen u honderden euro's per jaar opbrengen.

Wat brengen zonnepanelen op per maand?

Zonnepanelen brengen per maand tientallen euro's op.

Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?

Binnen 30 seconden weet u het!
Vul uw woonsituatie in.
Ontvang het overzicht met de voor uw verwachte besparing helemaal GRATIS.
Start NU de Gratis test→

Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen?

Bereken uw persoonlijk rendement wanneer u overstapt op zonnepanelen via onze vragenlijst.

De opbrengst uit zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals de hellingsgraad, hoeveel schaduw/zon en het aantal panelen. Voor een goed rendement helpt ook een voordelige aanschafprijs mee.

Via onze vragenlijst krijgt u direct een overzicht wat zonnepanelen u kunnen opleveren.
bereken uw terugverdientijd
Bereken uw terugverdientijd →

Vind de beste zonnepanelen installateur in uw regio

Vul onze korte vragenlijst in en ontdek welke zonnepanelen installateurs het beste zijn voor uw situatie.

We vergelijken 140 verschillende installateurs en selecteren voor u de beste 4 opties in uw regio.

100% Gratis en Vrijblijvend

Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?
Binnen 30 seconden weet u het!
Vul uw woonsituatie in.
Ontvang het overzicht met de voor uw verwachte besparing helemaal GRATIS.
Start NU de Gratis test→